Szent László Fesztiválkórus története

b_225_150_16777215_00_images_Szent_Laszlo_Kamarakorus_Lengyelorszag.jpgA mezőkövesdi Szent László Ifjúsági Kórus 1995. május elsején alakult Szent László király halálnak 900. évfordulója tiszteletére. Alapítónk Mozerné Horga Stefánia magánének szakos zenetanár. A tagok a zeneiskola
egykori és jelenlegi magánének szakos növendékei, vallásukat gyakorló római katolikus keresztény fiatalok.
A mezőkövesdi Szent László Templom kórusaként elsősorban liturgikus szolgálatot teljesítünk, így főként klasszikus egyházzenei kompozíciókat énekelünk, kb.200 mű szerepel a repertoárunkban.
Az egyházi kórusmuzsika mellett rendelkezünk világi repertoárral is. Szívesen énekelünk népdalfeldolgozásokat, madrigálokat, musical, rock-opera és folk-pop számokat is.
Egyházzenei tevékenységünk által állandó részesei vagyunk egyházközségünk életének. Többek között minden hónap első vasárnapján és az egyházi ünnepeken hagyományosan liturgikus szolgálatot teljesítünk, rózsafüzér és keresztúti ájtatosságokba bekapcsolódunk, körmeneteken, egyházközségünk rendezvényein jelen vagyunk, ugyanúgy, mint a városi Keresztúton és az Adventi Gyertyagyújtáson.b_225_169_16777215_00_images_Szent_Laszlo_Kamarakorus_Itthon.jpg
Mezőkövesd kulturális életében is, aktívan részt veszünk, melynek rendszeres szereplői vagyunk.
Számos hangversenyt tartottunk bel- és külföldön egyaránt.
Erdélyben, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában összesen 14 alkalommal jártunk. Országunk és Európa híres katedrálisaiban felléptünk, de énekeltünk a strassbourgi Európa Parlamentben, a passau-i Magyar Konzulátus meghívására koncertet adtunk az 56’-os forradalom 50-ik évfordulóján, a Szent Korona Ünnepségen Mattsee-ban is szerepeltünk.
A Páter Tamás Alajos egyházi kórusversenyen ifjúsági kategóriában 2001-ben második, 2003-ban első díjat nyertünk. 2005-ben németországi koncertjeik által fél millió forinttal járultunk hozzá a mezőkövesdi új orgona építéséhez. Hagyományosan szereplői vagyunk a Miskolci Egyházi Kórusok Találkozójának, a miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválnak, a mezőkövesdi „Dicsérjétek az Urat!„egyházzenei kórustalálkozónak, részt vettünk a budapesti Szent Cecília Kórustalálkozón, az egri Éneklő Magyarország Kórusfesztiválon, valamint szerepeltünk Lengyelországban és Szlovákiában is nemzetközi kórustalálkozón.
b_225_169_16777215_00_images_Szent_Laszlo_Kamarakorus_Szlovakia.jpgKét egyházzenei kórusműveket tartalmazó cd kiadványunk jelent meg eddig, 2002-ben „Örvendj világ! (Joy to the world!)”, 2008-ban „Szent László él (Szent László is alive)” címmel. Ez utóbbi kamarazenekari kísérettel ellátott műveket is tartalmaz.
Az énekkar fennállásának 10 éves jubileumán, 2005-ben Mezőkövesd Város Önkormányzata „Pro Urbe” díjjal tüntette ki a kórust a város kulturális életében kifejtett magas színvonalú tevékenységéért.
2013-ban az Éneklő Magyarország Minősítő Hangversenyen először jelentkezett együttesünk a KÓTA minősítésre, mely alkalommal arany fokozat feletti Gálakórus címet nyerte el.
2015 -ben a 20 éves jubileumra készülünk.

Képek a 2015-ben ünnepelt 20 éves jubileumi hangversenyről

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebookon is elérhetők vagyunk: Szent László Kórus