Levél Amerikából

 

K. Dudás Mária:                  Levél Amerikából

 

Drága Szüleim!

 

Késő este van, az intenzív osztály nővérszobájában rovom e sorokat. Az ajtót résnyire nyitva hagytam, s a fiatal ügyeletes orvos, az imént, amikor bekukkantott rajta, kinevetett engem, mert kérdésére válaszolva azt mondtam neki, hogy karácsonyi levelet írok haza Magyarországra a családomnak. Szerinte a levélírás már idejétmúlt dolog, ő e-mailezik, meg skype-ol. Elmagyaráztam neki, hogy az én szüleim már nagyon idősek, és nem tudnak megbarátkozni a modern technikával. Haladni kell a korral – mondta. No, de nem ez az egyetlen furcsaság Amerikában. Képzeljétek! Itt már a Karácsony is veszélyben van! El akarnak tüntetni mindent, ami Krisztusra utal. Már a Karácsony írásmódját is megváltoztatták, hogy elhomályosítsák az emberek emlékezetében, hogy a Christmas szó Krisztusra utal. Ó, itt már nem is karácsonyfát állítanak, hanem csak amolyan ünnepi fát. Boldog Karácsonyt már nem kíván senki, legfeljebb csak valami üresen csengő szezonális üdvözletfélét mondanak egymásnak az emberek.
            Egy kicsit szomorú a szívem, mert először fordul elő, hogy a Karácsonyt nem családi körben töltöm. Kénytelen voltam elvállalni az ünnepi ügyeletet, hiszen én még új vagyok itt, de remélem, hogy a Húsvétot már együtt tölthetjük. Legalább egy hétig szeretnék otthon lenni Veletek.
            Jó hírem is van! Összebarátkoztam néhány, már régóta itt élő magyarral, köztük idősekkel is, akik még emlékeznek a régi magyar falusi Karácsonyokra. Megnyugtattam őket, hogy falun még mindig szép a Karácsony. Esténként összejárunk és magyar adventi, meg karácsonyi dalokat énekelünk. Megtanítottam nekik azt az éneket, amit a nagyi olyan szépen tudott előadni. Tudjátok, melyikre gondolok, amelyik úgy kezdődik, hogy Csillagoknak teremtője, és híveknek Fényessége… - ugye, így már emlékeztek rá? Ezeken az estéken úgy érzem, hogy a szívünkben igazi Karácsony van.

 

            Honvágyam van. Gondoljatok rám az éjféli mise után. Remélem, már nem kell sokáig várni arra, hogy majd odahaza is megbecsüljék az ápolónőket, és akkor majd végleg haza megyek. Imádkozom addig is, hogy mielőbb így legyen.

 

Áldott Karácsonyi ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!

Szerető lányotok