Apor Vilmos emlékére – K. Dudás Mária írása

Apor Vilmos emlékéreK. Dudás Mária írása

 

Albert Camus a Hűség című írásában így fogalmaz: „A totalitárius rendszereknek a restségnél és  feledékenységnél nincs jobb szövetségesük. Következésképpen jelszavaink magától értetődően ezek: emlékezés és lankadatlan kitartás.” 

Emlékezzünk Boldog Apor Vilmos püspökre, aki a szovjet totalitárius rendszer áldozata, vértanúja volt.  Már javában dúlt a II. világháború, amikor 1941-ben kinevezték győri püspöknek.

Bátor kiállással védelmezte az üldözötteket, felkarolta a menekülteket, többször tiltakozott a zsidóüldözés ellen. Győr megkímélése ügyében a német parancsnokságnál is eljárt. 

1945-ben, Nagyhéten, mintegy kettőszáz menekültről gondoskodott a Püspökvár pincéjében. Március 30-án, Nagypénteken (!) szovjet katonák azt követelték a püspöktől, hogy a pincében rejtőzködők közül adja ki a nőket. Csak a nőket!!! Apor Vilmos ezt megtagadta, inkább a halált „választotta”, mint hogy  kiszolgáltassa a lányokat és asszonyokat a szovjet katonák vadállatias ösztöneinek. Egy részeg szovjet katona lelőtte. 

A győri kármelita templomban temették el.  A vértanú földi maradványait 1988-ban, május 23-án vitték át a székesegyházba. Emléknapját ezért tartjuk ezen a napon.     

***

Május 16-án van a Tömegtájékoztatás Világnapja.

A tömegkultúra, tömegtájékoztatás leghatékonyabb eszköze napjainkban a mozgókép, a film; a köztudat formálásának leghatásosabb fegyvere.

A barrikádnak két oldala van, a háború sosem csak egy fronton zajlik. El kell gondolkodnunk azon, hogy miképpen lehetséges az, hogy például a holokauszt benne van a köztudatban, miközben a szovjetek előrenyomulásáról, Kelet-Európa megszállásáról és terrorizálásáról, a vöröskatonák által elkövetett háborús bűnökről, a kommunizmus áldozatairól alig-alig esik szó. Ez azért van így, mert az előbbiről rengeteg, különböző műfajú film készült, az utóbbiról meg csak egy-kettő. Ez az aránytalanság eltorzítja a köztudatot. („Konspiratív hallgatás”)!

Itt lenne az ideje kiköszörülni ezt a csorbát. Példának okáért, Apor Vilmos vértanúságáról is készülhetne végre egy film.

Jelszó: emlékezés és lankadatlan kitartás!