Csincse

b_229_172_16777215_00_images_Csincsei_templom_Csincse_01.jpg1948-ban a környező tanyákból alakult ki egy kis település, melynek neve Csincse. Kezdetben egy általános iskolából és néhány házból állt. Templom még nem volt, így háznál volt a szentmise. Az 1960-as években a hívek igényelték a templom építését, de sajnos ez nem valósult meg. 1986-ban sikerült egy „Daráló helyiséget” megvásárolni, amit továbbiakban imaháznak alakítottak ki és havonta egyszer szentmisét tartottak. Ekkor még közigazgatásilag Mezőkereszteshez tartozott a település, majd 1994-ben önálló községgé alakult, saját polgármesteri hivatallal. Újra felvetődött a  templom építése és ezúttal sikerrel, mivel a polgármester és a képviselők támogatták a javaslatot. A jó hír eljutott Mezőkövesdre is Jéger atyához, aki szívügyének tekintette a csincsei templom építését és Érsek atya támogatásával megkezdőthettek a munkálatok.

Mivel Csincse alatt helyezkedik el az ország egyik leggazdagabb lignitkészlete, felmerült, hogy a községet a lignitbányák tulajdonosának költségére áttelepítik.  De a Jó Isten segítségével az áttelepítés nem történt meg, így 2001-ben elkezdődhetett a templom építése. 2003. május 25.-én ünnepélyesen felszentelték mindenki örömére: Mária szeplőtelen szent szíve tiszteletére. E jeles nappal kezdődően minden második vasárnap szentmise és a közbenső vasárnap Igeliturgia van. Ezenkívül az Egyházi Év minden ünnepnapját megtudjuk tartani, hiszen három harang hív (Károly, András és Imre) mindenkit a gyönyörű templomunkba. Ugyanakkor harangszóval emlékezünk meg halottanikról is. Templomunkban először 2003. június 8.-án volt 15 gyerek elsőáldozása. A gyerekek itt helyben készültek az elsőáldozásra és azóta is rendszeresen van hitoktatás. 


b_230_165_16777215_00_images_Csincsei_templom_Csincse_02.jpgMi, akik templomba járunk feltöltődünk lelkierővel és szeretettel. Ha ezt az érzést tovább tudjuk adni, hogy mindenki ezen az úton haladjon, akkor nem hiába épült fel templomunk. 
Minden évben májusi litániát és októberben rózsafűzért imádkozunk és lelkünknek kedves Mária énekeket énekelünk. Nagybőjt idején pedig a Kereszútat járjuk végig állomásról állomásra elmélkedve és énekelve, így készülve a kereszténység legnagyobb ünnepére, a Húsvétra. Mindenszentek Napján a temetőben tartunk szertartást a halottainkra emlékezve. Karácsony szent estéjén a legszebb díszekbe öltöztetett templom várja a híveket az éjféli misére, ahol hagyománnyá vált, hogy a gyerekek bemutatják a betlehemi pásztorjátékot, amelynek mindig nagy sikere van. 

b_231_161_16777215_00_images_Csincsei_templom_Csincse_03.jpgRendszeresen elszoktunk menni zarándok útra is. Többször voltunk már Szentkúton, de ellátogattunk Máriapócsra is, Mezőkövesdre a Szent László búcsúra, Mezőnagymihályon az Anna napi búcsúra. Közösségünkből néhányan eljutottak Máriazellre is. Az év utolsó napján Hálát adunk a Jó Istennek az elmúlt év sikereiért és köszönetet mondunk minden adományozónak, aki hozzájárult ahhoz, hogy Csincsén a vallásos élet működőképes legyen. A jövőben szeretnénk megoldást találni a templom fűtésére, éppen ezért aki úgy érzi, hogy hozzá tud  járulni anyagi támogatással, szívesen fogadjuk. Ezenkívül kerítéssel szeretnénk védeni a templomunkat és szándékunkban áll egy olyan szobrot felállíttatni, ami településünk védőszentjét ábrázolná.

Szöveg: Kovács Ágnes