10 év

A tízes szám többször jelentkezett életemben. Egerben, Jászberényben, és most itt, Mezőkövesden töltöttem el ennyi időt egyfolytában. Ennél többet sehol sem, gyermekkoromat is beszámítva.

Szép kerek szám. És még nyolc van hátra. Most akkor nézzük!

Eger a központ. A kápláni évek mind oda kötnek. Viszonylagos szabadság. Kevesebb felelősség. Minden nap szentmise a Bazilikában. A rendszerváltás évei ezek. Az Érsekségre kiszálltak a telefontársaság emberei. Jöttek, hogy átvágják a lehallgatási vezetéket. Az egyház negyvenéves bénultságának végét jelentette ez.

Jászberény a következő. A jászság fővárosa, ahol a plébános mindig is a jászok püspöke -mondták a népek. Gyermekkoromban (Jászapáti) gyakran jártam Jászberényben, és felfogtam, hogy a jászberényi nagytemplom, büszkén uralta az egész főteret. A szabad jászok nem sajnálták a pénzt, hogy a súlyos anyagiakért megvásárolt szabadságuk emlékére, egy valóban nagy templomot építsenek hálából. Pedig Kazincbarcikán igen jól éreztem magam. De megdobogtatta a szívemet, amikor a főpásztor felkért. Igen, Jászberény, oda mennem kell. De nem volt könnyű időszak. A plébánia teljesen kifosztva állt. Itt mindig a régi rendszer kegyeltjei voltak a plébánosok. Akik bizony nem sok lelki haszonnal munkálkodtak. Ennek árnyéka, romboló hatása mindig is érződött.

Mezőkövesd a jelen. Egyszer csak hívatnak Egerbe. Új hely, Mezőkövesd. Fogadd el! Mit tudtam én mindarról, ami itt van. Ebben a városban, esetleg átutazóban jártam. S elszállt tíz év. Kedves emberekre, hívő emberekre találtam, akikről – talán nem veszik túlzásnak – elmondhatom, hogy szeretettel befogadtak engem. Mind a város és mind az egyházközség rendezett. Krisztus békéje, amelyből nem sok részem volt azelőtt, itt rám talált. Ez a legtöbb, amit jelen helyemről, helyzetemről mondani tudok.

S hogy mit hoz a jövő? Mit törődsz vele, csak te kövess engem – hallom a krisztusi szót. 

A hátralévő nyolc évre tekintve, ehhez az igéhez szeretném tartani magam.

Hálatelt szívvel köszönöm az Úrnak és a kedves híveknek az elmúlt tíz év minden percét, óráját, napját.