Így született a „Simogató kéz”….

b_224_149_16777215_00_images_SimogatoKez_P1140015.JPG1998. júliusában a Szent László Plébánia hittanosai Parádfürdőn táboroztak.

Véletlenül lettem részese annak a sok-sok élménynek, amiben akkor ott, és azóta is részesülök!

A táborvezető Gulyás Zsolt fiatal káplán volt, aki előtte egy esztendővel kapta diszpozícióját a mi Plébániánkra. Jéger Károly plébános úr kérte tőlem, hogy az én Szent Imre Iskolámból segítsem a táboroztatásban egy pedagógus. A 45 fős testületben felkínáltam a lehetőséget: tábor Parádfürdőn, jó levegő, kellemes környezet, mi gyerekeink is  vannak a a táborozók között, viheted a saját gyerekedet is! Teltek – múltak a napok, senki sem jelentkezett.

Így én jeleztem hát táboroztatási szándékomat a Plébános Úrnak.

Ott felkeltette érdeklődésemet a káplán atya sokszínűsége, emberszeretete, vidám természete, ötletei, a jobbnál – jobb programok.

Különösen megragadott, hogy minden nap megkereste annak lehetőségét, hogy mindenkivel beszélgessem.

Egyik ilyen alkalommal kérte a segítségemet fogyatékkal élő gyermekek megkereséséhez, gondolván, hogy én tősgyökeres mezőkövesdi vagyok, és iskolaigazgatói munkám során bizonyára találkoztam ilyen esetekkel. b_224_168_16777215_00_images_SimogatoKez_P1070405.JPGElmondta, hogy a szemináriumi évei alatt kispap társaival szívesen látogatták és foglalkoztak Egerben a sérült gyerkőcökkel. Jó lenne ezt Mezőkövesden is folytatni.

Azonnal tudtam atyának 6-7 nevet sorolni. Jól emlékeztem az iskolába történő beiratkozásokra, amikor jött az édesanya, jelezte, hogy az ő kislánya – kisfia iskolaköteles, de sajnos nem kezdheti meg az első osztályt, mert sérült, halmozottan fogyatékos.

A parádfürdői tábor végén mindenki elérzékenyült. De kár, hogy vége! Azt gondolom, hogy ennek a tábornak az ízét az emlékét sokan őrizzük azóta is!

Nem várakoztunk sokáig hazajövet elmentünk ezekhez a családokhoz.

Szeretettel fogadtak bennünket, ugyanakkor kétkedést is tapasztaltunk, ami részükről természetes volt, hiszen akkor lakóhelyünkön semmilyen formában nem foglalkoztak ezekkel a gyerekekkel.

Szeptember 2. vasárnapjára hívtuk meg őket a Plébániára . Mindenki eljött!

Zsolt atya elmondta elképzeléseit, azt hogy ezeken a hétvégeken kicsit „felszabadítjuk” a szülőket, intézhetik ügyes-bajos dolgaikat a gyerekekkel foglalkozunk. Énekelünk . játszunk, imádkozunk, szerepeket tanulunk, sétálunk, beszélgetünk, stb. (A szülők azóta is jelen vannak, jól érzik magukat).

Az első években sok-sok segítő jelentkezett, azonb an menetközben elhagytak  bennünket.

 Így történt a sérültekkel is. Többen „bekukkantottak” hozzánk  1 – 2 alkalomra, aztán ki tudja miért, - nem jöttek.b_225_169_16777215_00_images_SimogatoKez_P1130675.JPG (Talán nem ideillőnek érezték magukat. (Jelenleg 22-en vagyunk, fiatalok, édesanyák és segítők.

A gyerekek fogyatékossága más-más természetű, de van egy fontos közös vonás:  Mindegyikük óriási ragaszkodással, igaz szeretettel viszonozza az elfogadást.

  A 17. évbe léptünk. Zsolt atyát 2001-ben elhelyezték, de a kapcsolat azóta is él. Megyünk oda, ahol ő teljesít szolgálatot. Ennek köszönhetően táboroztunk: Diósgyőrben, öt nyárom Leányfalun, s az utóbbi években Berekfürdőn.

A karonülő gyerekekből felnőttek lettek. Atya elmenetele után a csoport vezetését én vállaltam, nagy-nagy szeretettel teszem ezt.

Találkozásaink, együttléteink ünnepnapok nekem is.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy 18 alkalommal táborozhattunk együtt, hogy sokszor kirándultunk,b_225_169_16777215_00_images_SimogatoKez_P1170203.JPG (Máriazell, Budapest, Esztergom, Szentendre, Karcag, Galyatető, Szilvásvárad….) színházban voltunk.

 Természetesen ezek a programok csak segítséggel valósulhatnak meg. Városunk Vezetőinek hálás köszönet, hogy minden évben támogatják pályázatunkat.

 Ugyancsak hála azoknak a jószándékú embereknek, akik segítenek nekünk abban, hogy a Simogatókéz tagjai eljussanak szép helyekre, hogy örüljenek az apróbb ajándékoknak, annak, hogy figyelnek ránk. Áldja meg őket a jó Isten! Számítunk rájuk a jövőben is!